Video: Bosvarkens Veenhuizen


Video: Bonte Bentheimers eten Japanse Duizendknoop in Oosterbeek

Bosvarkens als Landschapsbeheerders

Sinds enkele jaren houd ik Bonte Bentheimer Landvarkens. De Bonte Bentheimer is een Zeldzaam Nederlands Huisdierenras. Het is een sterk en vriendelijk varken. Ik heb met deze varkens verschillende projecten gedaan, waaronder Het Varkenshuis. Tegenwoordig worden mijn varkens ingezet voor landschapsbeheer.

Landschapsbeheer

In samenwerking met Staatsbosbeheer lopen mijn varkens in Veenhuizen in een stuk gerooid bos. Dit stuk is overwoekerd door gras. Door het willekeurig wroeten van de varkens, krijgen zaden in de grond een kans te ontkiemen. Zo zorgen de varkens voor meer biodiversiteit en natuurlijke groei van nieuwe bomen.
Ook worden de varkens ingezet bij De Tuinen van Weldadigheid om na de oogst de grond schoon te maken en voor te bereiden voor het volgende gewas.

In Oosterbeek eten mijn varkens Japanse Duizendknoop. De Japanse Duizendknoop is een lastige, sterke plant. De varkens eten niet alleen de plant zelf, maar ook haar wortels. De dagelijkse verzorging van de varkens gebeurt in Oosterbeek door hulpboeren. Door de samenwerking met deze vrijwilligers uit de buurt, zorgt dit project ook voor samenhang en levendigheid in de buurt.

Zo nu en dan laat ik een varken slachten. Het vlees is bijzonder lekker. Hotel Restaurant Bitter en Zoet heeft dit vlees regelmatig op haar kaart staan.
Als je zelf ook van dit vlees wilt eten en betrokken wilt zijn bij het leven van de Bosvarkens kan je lid worden van De Bonte Bentheimer Bosvarken SPEKCLUB.

Voor meer informatie over de inzet van varkens als landschapsbeheerder of het vlees, kan je contact met mij opnemen.